facebook.com/belo.belovic.946

Marocká kuchyňa v sebe mieša vplyv Berberov, beduínov, Španielov, Arabov, Židov aj Francúzov.

05.02.2021

Národným nápojom, ktorý nesmie chýbať v žiadnom typickom podniku, kam chodia domáci, je však jednoznačne mätový čaj. Zatiaľ čo káva sa podáva skôr ráno, na obed a večer už dostanete skôr mätový čaj. Skrýva sa aj za prezývkou "berberská whiskey", no kvapku alkoholu by ste v ňom hľadali márne. A pravdu povediac - ani tam nechýba. Vo veľkom pohári sa topí niekoľko vetvičiek voňavej mäty, a to je tá pravá atmosféra a vôňa, ktorá vám bude pripomínať Maroko aj dlho po návrate domov. Čaj je v týchto oblastiach priam posvätný nápoj, vidno to aj na podávaní v strieborných servisoch. Muži tu dokážu presedieť pri šálke čaju a tabaku celé dlhé hodiny a debatovať o všetkom možnom. Už samotné nalievanie čaju sprevádza zaujímavý rituál. Horúca tekutina sa naleje do prvého pohára, no ten sa vzápätí vyleje naspäť do čajníka, aby sa čaj trochu ochladil a najmä premiešal. Až teraz sa môže pokojne čaj nalievať. Kanvicu treba držať vysoko, aby z výšky efektne padal do pohára úzky prúd čaju. Takto sa nielen ochladí, ale za tento výkon utŕžite od Maročanov určite aj nejaké tie obdivné pohľady Maročanov.


Maroko - to je jednoducho okrem nádhernej historickej krajiny aj skvelé jedlo, ktorú tu nemôžete nevyskúšať. Typická pre túto gastronómiu, ktorá v sebe mieša vplyvy Berberov, kočovných beduínov, Španielov, Židov, Arabov i Francúzov, je hojnosť korenín, veľa-veľa zeleniny, ovocia, mäsá a ryby opekané na otvorenom ohni, ako pochúťky olivy, datle, orechy, veľa dobrých marockých koláčikov.

     

© 2021 Cestovateľ Tom, Hlavné námestie 5, Bratislava, 811 01
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky